За танца на Венера, в който сме вплетени отново

Деси Микулашева13 юниастрология

Ретроградна Венера

Още един прочит на периода, в който се намираме – ретроградна Венера в Близнаци от 13 май до 25 юни. Вероятно вече прочетохте всички задължителни съвети – да внимавате при встъпване в нови лични, интимни или бизнес взаимоотношения, въздържане от покупка на скъпи стоки или инвестиции, внимание при промяна на външния вид или стил и т.н. Но какво стои по-дълбоко зад ежедневните „полезни“ съвети за периода. Стои цялата метафора за Венера (Афродита), за любовта и за това, което е най-ценното в живота ни – взаимоотношенията, но в един реверсивен план, в план обърнат навътре към нас самите. Това е времето, в което си задаваме въпроси, за това дали се ценим достатъчно, кое е най-важното в живота ни, готови ли сме да обичаме и да бъдем обичани.

Знаете ли, че орбитите на Венера и Земята образуват един съвършен красив модел на цвете с 5 венчелистчета, т.нар. пентаграм на Венера. Този модел се получава, когато наблюдаваме от гледна точка на Земята пътя на Венера. Този хипнотизиращ танц ни разкрива същността на Венера като небесната жрица-пазителка на любовта и красотата. Венера е в т.нар. ретроградно движение за около 40 дни и това ретроградно движение се повтаря на всеки прибл. 18 месеца (584 дни). Т.е. на всяка година и половина ние имаме тази възможност да се гмурнем надълбоко, навътре, назад…Да преосмислим, преоценим, прекъснем модели, комплекси, взаимоотношения, да ги преработим, да се върнем назад с нови очи, защото пазителката на Любовта се явява в най-дълбокото си превъплъщение и ни дава тази сила, с която не разполагаме всеки ден.

Venus petal2

Ретроградните цикли имат много по-дълъг фокус обаче, защото Венера преминава ретроградно в един и същ знак на всеки 8 години и с течение на времето това създава един повтарящ се модел. Във всеки 8-годишен период Венера обикаля около Слънцето 13 пъти и преминава между Слънцето и Земята пет пъти. Всеки следващ цикъл на Венера повтаря шаблона от цветето и бавно се измества назад през зодиакалните знаци. Интересно ще ви бъде да научите, че за да премине този ретрограден цикъл през всички знаци са необходими цели 1215 години! Важно е да знаем, че настоящият цикъл на Венера, активира ретроградно основно знаците на Скорпион, Близнаци, Козирог, Лъв и Овен (като в някои от годините се включват и няколко градуса от съседна зодия). Т.е. ние имаме мисия във всеки 8 годишен цикъл да правим своята преоценка във взаимоотношенията по отношение на стойността на нашите партньорства (Скорпион), на комуникацията ни с нашите партньори (Близнаци), на устойчивостта на взаимоотношенията (Козирог), на страстта (Лъв) и спонтанността ни (Овен), когато Венера е ретроградна в съответния знак. Сега сме в ретрограден цикъл на Венера в Близнаци – със сигурност пътят на нашите мисли ще поеме остър завой по някое от венчелистчетата на Венера. Тази въздушна енергия, ще ни позволи ли обаче да преминем по-леко през този период на преосмисляне? Да се надяваме – да, защото ако не сега, кога ще можем да изговорим, това, което сърцето копнее да каже и да преминем с лекота от един модел на комуникация към друг. В танца си, на всеки 18 месеца, Венера (Афродита) сменя тъмните одежди на Вечерница със светлия образа на Зорница и ни дава силата да прозрем смисъла на съществуването или през узряването, усамотяването и кризата, или чрез отдаването ни на Другия през красотата, любовта и спонтанността на живота. Пожелавам ви пълноценни дни на промени, като ще ви напомня, че от 18 юни и Меркурий се включва в ретроградния танц, за да ни завърти с главата надолу до 12 юли. След средата на юли, когато Меркурий отново е директен – ще сме наясно със себе си и решенията, които сме взели. Очаква ни едно чудесно шеговито лято.🙃